Teme sa foruma

Sistem od tri nivoa za izvoz u SADŠtampaj

podrum_sistem3nivoaSve više srpskih vinarija upire pogled ka primamljivom američkom tržištu. Već je bilo uspešnih izvoznih rezultata, ali još uvek ne razumeju svi vinari kako funkcioniše izvoz u SAD. Ovim tekstom ćemo pokušati da pomognemo.

Teško je za strane proizvođače vina da se probiju na američko tržište, razviju pouzdane kontakte, izgrade odnose sa renomiranim uvoznicima i distributerima. Potrebno je vreme i napor. Proizvođači treba da dobro razumeju kako funkcioniše distribucija u Sjedinjenim Američkim Državama, a prva stvar koju treba razumeti je da je distribucija alkoholnih proizvoda u Americi regulisana sistemom od tri nivoa.

U ovom sistemu, koji je usvojena nakon ukidanja prohibicije, svi proizvodi koji sadrže alkohol moraju biti vođeni kroz tri odvojena agenta - uvoznika, distributera i trgovca - pre nego što se pojave za prodaju krajnjem potrošaču.

Takođe, protivzakonito je da strani proizvođači ili dobavljači alkoholnih proizvoda direktno prodaju svoju robu kupcu u pojedinoj američkoj državi. Obavezna je saradnja sa uvoznikom koji ima sedište u SAD.

Da bi bili u saglasnosti sa zakonom, uvoznici moraju imati dva dozvole: federalnu dozvolu izdatu od strane Poreskog biroa za trgovinu alkoholom i duvanom (Alcohol and Tobacco Tax Trade Bureau - TTB), i dozvolu koju izdaje državni organ u državi u kojoj uvoznik ima sedište.

Uvoznik ima sledeće nadležnosti:Obavljanje carinskih formalnosti i papirologije tokom procesa uvoza;Registracija proizvoda i obezbeđivanje da etiketi proizvoda bude odobrena od strane TTB (tu računajte na 2-3 nedelje zakašnjenja);Ugovaranje distribucije proizvoda preko mreže distributera;Upravljanje komercijalnim rizicima, osigurava da je proizvođač plaćena i rukovodi promocijama i marketinškim aktivnostima vezanim za proizvod.

Od distributera se očekuje da:Distribuira proizvod do trgovaca i ugostitelja;Održava važeću dozvolu u svakoj državi u kojoj će proizvod biti distribuirana.

Sjedinjene Države su dom stotinama distributera, ali na tržištu dominira pet velikih vinarija koje zajedno kontrolišu više od 50% tržišnog učešća u distribuciji vina.

Ove vinarije su:

 

  • E&J Gallo
  • Constellation Brands
  • The Wine Group
  • Treasury Wine Estates
  • Trinchero Family Estates

 

Samo trgovci i vlasnici restorana su ovlašćeni i imaju dozvolu da prodaju proizvode koji sadrže alkohol krajnjim korisnicima.


Nema postavljenih komentara.

Postavi komentar

Prijavite se da bi postavili komentar.

Ocene

Samo članovi mogu slati ocene.

Prijavite se ili se registrujte.

Nema ocena.