| Autor |
koje sorte?? |
krcinac
Članovi
Poruka: 18
Član od: 12.12.07 |
| Postavljeno 12.12.2007. 03:41 |
|
|
Moj otac bi hteo da posadi Vinograd 1-2 hektara mozda i vise posto se bavimo vocarstvom i imamo masine on bi hteo to da iskoristi ali ni on ni ja nemamo iskustva sa vinogradom zadnji komad smo iskrcili pre 25-30 god.
ko moze da mi pomogne sa odabirom sorti ali stvarno kvalitetnog grozdja naravno za kasnije dobro vino. Temnic-levac odprilike 470 m nv. |
|
| Autor |
RE: koje sorte?? |
krcinac
Članovi
| Postavljeno 13.12.2007. 00:19 |
|
|
moze i ovako mozda neko od forumasa ima sledece sorte i od njih je pravio vino pa sta misli o tome
1. Cabernet Sauvignon
2. Cabernet Franc
3. Merlot
4. Pinot Noir
5. Gama
6. Sauvignon blanc
7. Chardonnay
8. Muscat
9. Riesling
10. Pinot Blanc
i recimo sultanija , kardinal ili slicne stone sorte
|
|
| Autor |
krcinac
Članovi
| Postavljeno 13.12.2007. 00:22 |
|
|
|
a posto ima i puno kalemara na stranici posebno iz krusevackog kraja mogu i da me isprave ako neke sorte nema kod nas ili kako se zove na srpskom |
|
| Autor |
RE: sorte |
morrib
Članovi

Poruka: 26
Član od: 09.04.07 |
| Postavljeno 31.12.2007. 00:29 |
|
|
Pa da počnemo iz početka, imaš zemljište za vinograd, imaš želju i volju da posadiš novi vinograd, i imaš mehanizaciju. Osnovni polazi su zadovoljeni, ostaje samo opredeljenje u ovom pogledu:
-dali želiš da se baviš vinarstvom ili ćeš grožđe koristiti za prodaju?
-ako je tako dali si sagledao potrebe tržišta, u smislu šta se traži od sorata i koliko?
-ako si se odlučio za proizvodnju vina pored proizvodnje grožđa, onda opet dali imaš potrebe tržišta, a u smislu: vrhunska vina, visoko kvalitetna, kvalitetna sa geo poreklom, ili stona; i što se tiče boje bela ili obojena; crna, crvena, ružice, rozea itd.
Podizanje 1,5 hektara vinograda je ozbiljan posao i ozbiljna ulaganja, zato sagledaj sve ovo pa napiši, a ja ću ti vrlo rado dati sve potrebne instrukcije, u pogledu pripreme zemljišta sa analizom istog, način sadnje i uzgoja, predložene sorte i moje trenutno znanje u pogledu tražnje vina i tipova vina prema boji kvalitetu sortimentu i starosti. |
|
| Autor |
krcinac
Članovi
| Postavljeno 09.01.2008. 23:48 |
|
|
zdravo morib novu godinu proveo pored pc-a to jest docekao. pa kao prvo hvala sto si nasao vremena za ovu temu . a drugo da ti odgovorim na pitanja sto ce biti malo teze ali pokusacu. vinograd zeli moj otac da ima cime da trosi svoje vreme kada ode u penziju a to ce biti za godinu dve ja sam tu samo da mu pomognem. on hoće vinograd a ja hoću da ga ubedim da pravimo vino.moram da napomenem da mi je otac jedan vrlo vredan covek koji je u stanju da radi 16 sati na dan i jos se uvek dobro drzi tako da neverujem da ce biti puno posla za mene bar ne u prvih tri cetri godine. ja sam nabavio neku literaturu nesto sam mu i sam odstampao sa neta tako da moze da sagleda u sta se upusta. on sam zeli vinograd ostalo sam obecao da cu ja da mu pomognem od sorte pa do proizvodnje vina( ha ha nisam mu rekao da nemam pojma) salim se ja bih u svakom slucaju pravio obojena vina ne neke velike kolicine sto kvalitetnije to bolje u slucaju da ide dobro nikad nije problem da se prosiri vinograd jedino neznam dali je dovoljno 2 hektara jer zeleo bih vise sorti tako da se moze kombinovati a tu mi treba savet koje sorte i u kojim kolicinama.ako pogledam cene grozđa i preradjivači plaćaju različite cene za različite sorte a najbolje bi bilo ako bi mogla takva kombinacija da obadve opcije postoje.gde bih imao sorte za dobra vina ai za trziste .trziste za dobra i kvalitetna vina postoji i bice ga sve vise u buducnosti jedno sigurno ne zelim a to je da proizvodim vino od 60 dinara po litri koliko sada neki vinari u levču traze u tom sucaju nebih vino ni proizvodio tada bih ga prodavao. mesto je fenomenalno kao stvoreno za vinograd sunce od svitanja do zalaska . tu je na tom mestu postojao vinograd do pre desetak godina i bio je jedan od najboljih vinograda idruga prednost sto tu moze da se siri jer okolne parcele niko ne obradjuje to jest citav kraj je zarastao u korov i trnje ali sve se da urediti. znam da je ozbiljan posao i velika ulaganja znam i da je 2 hektara premalo da bi se isplatilo ali ne mogu da budem pesimista. pokusao bih da tako posadim da mogu maksimalno da ga obradjujem masinama sa sto manje radne snage neznam dali si kada bio u krčinu tamo nema puno ko hoće da radi posebno ne fizičke poslove . kad procitam ovo sto sam napisao napisah svasta ne rekoh ništa . pozdrav preteraću nevalja puno odjednom bolje po manje da pisemo da ovaj forum malo oživi
usput sretna nova godina
pozdrav krčinac |
|
| Autor |
BAROLO
Članovi
Poruka: 16
Član od: 20.12.07 |
| Postavljeno 25.01.2008. 14:37 |
|
|
vidi, da u krcinu nije proradio internet ti nikada vinograd ne bi posadio. ali siguran sam. da si hteo vinograd da sadis ti bi lepo otisao u oparic , kod miroslava miletica i on bi ti sve objasno , ali sve sto te intresuje i na licu mesta pokazao i sorte grozdja i da probas vino koje daju te sorte. ali lakse je da sedis kod tupe u kafanu , nocu malo kuckas po internetu i cekas da ti otac dodje iz svajcarske ili austrije pa da ti posadi vinograd.
salim se , ali stvarno- sto ne odes do oparica kod miletica i vidis sve to na licu mesta . koliko sam upoznat , jedan vodeci vinar u sumadiji trazi kooperante , mislim da daje sadni matrijal -onaj provereni (ne onaj iz konjuha ili lazarevca), ...ma covek ti sve obezbedi , od kredita pa do otkupa , ti samo da das zemlju i da radis kako ti on kaze. recimo, Cabernet Sauvignon ide da dokupljuje po makedoniji jer ga mi malo imamo....i da te ne gnjavim , javi se privatnom porukom pa ti sve objasnim !! ok?
pozdrav za coveka iz donjeg,gornjeg ili srednjeg krcina
|
|
| Autor |
krcinac
Članovi
| Postavljeno 01.02.2008. 03:21 |
|
|
ha ha ha iskreno sam se nasmejao pa hajde da otvorimo karte. nisam bio u cardaku kod tupe dobrih 5-6 godina ne da ne zelim nego nemam vremena . U krcinu jeste da je zalosno i dan danas ne ide internet tako da kada sam tamo ni ne pomisljam da satima sedim i kacim se na internet. za ovog miletica sam cuo tek ovde na podrumu i mozda je covek na daleko poznat eto ja na 10 km pa nisam cuo a imam nameru da odem do njega. u svakom slucaj se ne ljutim na primedbi verovatno nije zlurada. u svakom slucaju hvala eto vec ima jedna sorta Cabernet Sauvignon i razlog zasto bi se gajila u svakom slucaju napredak. pozdrav svima     |
|
| Autor |
RE: Izvinjenje |
morrib
Članovi

Poruka: 26
Član od: 09.04.07 |
| Postavljeno 06.03.2008. 15:12 |
|
|
Pa zemljak, izvini što sam zakasnio, ali vidim da ti je BAROLO već dao neke smernice i to ispravne. (zemljak: zato što sam rođen u Ratkoviću, a u Rekovcu završio pol, školu.)
U Krnjevu pored Navip-ovog podruma postoji i mali podrum "Radovanović", i velika tradicija vinogradarstva i vinarstva. Najnoviji trendovi u smislu potražnje vina su od obojenih kabernet sovinjon, pa zatim sve ostalo, i to klasik i barik(ovo zadnje se odnosi na način nege vina). Od belih se najviše traži, a i ima cenu "šardone" i to od prošle godine sveže mlado vino, a tako je i u Evropi. Ovo sam ti napisao da ako podižeš vinograd i u dilemi si za koje sorte da se opredeliš one su trenutno vodeće. Ministarstvo za poljoprivredu obezbeđuje sredstva za sadni materijal i isplaćuje po zasađenoj lozi pod uslovom da je sadni materijal sa sertifikatom, i da je uredno sve prijavljeno na registrovanom domaćinstvu. Šta je još bitno, pa to ako ideš na ugovorenu proizvodnju sa nekim vinarom, to ti je već i obezbeđen plasman sa dobrom cenom, i uglavnom svi idu na smanjeni rod a povećani kvalitet, što omogućava da se lakše obrađuje, štiti i neguje, u svakom pogledu. Iako se dobija manja količina grođđa po jedinici površine otkupljivači to nadoknađuju dobrom cenom pa se to isplati.Nije isključeno da će neki vinari početi da traže i određene sorte sa naših područja pa bi bilo dobro da se i za to raspitaš. |
|
| Autor |
krcinac
Članovi
| Postavljeno 24.03.2008. 07:11 |
|
|
|
hvala morib. polako napredujem i imam sve vise informacija. barolo bio sam i u oparicu i tamo postoje vec tri vinara i mogu vam reci da vino nije lose mada sam promasio tog miletica jer odmah do njega je jos jedan podrum ali nema veze skupio sam par informacija. sledeci put cu da odem i do miletica verovatno ima i on odlicno vino. jedno je sigurno za vinograd treba puno i vremena i novca a za dobar podrum jos toliko ukoliko zelis da imas kvalitet . pozdrav svima |
|