24.10.2014.

Navigacija
UVOD
PRODAVNICA
Vinarije
Vinarija SPASIĆ
Vinarija IVANOVIĆ
Vinska kuća MINIĆA
Podrum MIHAJLOVIĆ
Braća RAJKOVIĆ
Vinarija KOVAČEVIĆ
Podrum RADOVANOVIĆ
Podrum ALEKSANDROVIĆ
MATALJ vinarija
Podrum JANKO
Vinogr. i vinar. BOTUNJAC
Vinogradi i vinar. MILETIĆ
Manastir TVRDOŠ
Proizvođači rakije
Podrum RADULOVIĆ
Zlatna dolina
Aleksić Prvi
Tehnologija
ENOVITIS
Ugostitelji
E.T. cafe pizzeria - Kruševac
Nišlijska mehana - Niš
City garden - Niš
Zvrk - Niš
Club R - Jagodina
Ostalo
Lidija Mićić - dizajner grafike
VINOVDAN
Fruit-lab
Poziv za saradnju
Članci
Iz galerije...
Prijava na newsletter

Samo za registrovane članove
Prijava
Korisničko ime

Lozinka



Još niste član?
Kliknite ovde da se registrujete.

Zaboravljena lozinka?
Zatražite novu ovde.
View Thread
PODRUM » Razno » Pitaću ovde
 Print Thread
Kazan za rakiju
pivo
Pozdrav,

Zelim da napravim (za licnu upotrebu) kvalitetan kazan za (destilaciju) pecenje rakije.

Nov, mlad i bez iskustva sam u svemu ovome. Pa molim za savete na sta obratiti paznju, koje materijale koristiti, itd.
Sve sto mislite da je vazno reci - samo napred.

Pocetna ideja je da napravim kazan od prohrona od 100litara, sa lulom i aparatom sa sto duzom spiralom.

Imam par pitanja

Sta je bitno kod lule? Da li mora tacno odredjena duzina,sirina itd.
Sta je bitno kod aparata(koji je minimum i maximum za duzinu spirale)
Da li je potrebno ugraditi u kazan (rucnu) mesalicu za mesanje dzibre u toku pecenja rakije?

Unapred zahvalan na odgovorima
Edited by pivo on 07.06.2007. 13:06
 
pivo
Sto se tice pitanja zasto pravim kazan; odgovor je zbog cene kostanja novog kazana.
Kazan(Valjevski) od 100Litara kosta oko 1000evra, sto je za hobi jako puno para (za mene).

Inace zahvaljujem se na ovako detaljnom opisu bitnih stvari za pravljenje kazana; koji ce se uzeti u obzir
kada se krene sa poslom Smile.


Hvala jos jednom!
 
pivo
Tacno, u pitanju su kazani rucne izrade. A masinska proizvodnja ne uliva poverenje. Makar oni slovenacki, koje sam video u Merkuru(Beograd-Bezanija).

Kazan od 100Litara je vise pukim slucajem. Imam mogucnost da dobijem vojnicki kazan(prohromski) u toj zapremini; koji je u dobrom stanju.

Meni bi vise recimo odgovarao od 80Litara. Ali daj sta das; poklonu se zubi ne gledaju.

Od 25-35 litara mi se cini da je mnogo mali. Da bi trebalo mnogo vise vremena za citavu destilaciju; i to za (jedno) bure od 220 litara, napunjen dzibrom.

Mada, citao sam, u nekoj strucnoj literaturi(neki profesor za zemunskog poljoprivrednog fakulteta) da bolja rakija ispada od sto manjeg kazana, iz nekog razloga koji nisam zapamtio.

Pekao bih lozu/komovicu, kajsijevacu(sada aktuelna) i sljivovicu.
Edited by pivo on 12.07.2007. 17:06
 
admin
alambik napisa:
[img][/img]http://www.agromex.si/proizvodni_program/pic/kotli_zganje/002.gif

Videh sad da forum ima mogućnost postavljanja slika. Ne znam kako to tačno funkcioniše...


Dok pišete svoju poruku, u editoru ispod postoji dugme img, i ono se koristi da umetnete sliku. Dakle:
1. klinete na dugme img,
2. u polju gde pišete tekst pojavi Vam se [img][/img],
3. između ta dva taga ubacite svoj link.

Drugi način:
1. napišete svoj link, i markirate ga (obeležite ga mišem da "poplavi" - pazite: samo link)
2. kliknete na dugme img

Primer za Vaš slučaj:

www.podrum.org/images/link.gif

I onda se ta slika vidi ovako...
www.agromex.si/proizvodni_program/pic/kotli_zganje/002.gif

Tako to ide...Wink
Edited by admin on 13.07.2007. 14:47
 
pivo
Ono sto sam video u Merkuru ja jako krhko(kazan) tj deluje na oko nekvalitetno.
Recimo, debljina dna kazana je previse tanka. Odaje utisak da ce dzibra da zagori.

Najverovatnije su moje predrasude u pitanju, jer do sada nisam video nikog
da koristi masinski izradjen kazan.

A sto se tice "bolje" rakije iz manjeg kazana - vec sat vremena pokusavam da
nadjem taj tekst ali mi ne polazi za rukom. Pretpostavljam da sam ili pogresno
procitao ili naleteo na kvazi strucnjaka. Tako da se izvinjavam za iznete tvrdnje.
 
bone
Što se tiče kotla za rakiju, mislim da je uz dobro i strpljivo pečenje tako svejedno koji imaš. Nego ako budeš ikako radio ili kupovao nikako nemoj uzeti bez mješalice - lanca koji sprečava da zagori.
A ja bi imao jedno pitanje - Kako speći jabuku da ne zagori u kotlu bez mješalice. Probao sam do sada stavljati slamu na dno, jutenu vreću, bakreno drugo dno kji se može skinuti i nikao spriječiti da zagori. Mislim da ću prodati ovaj kotao i kupiti sa mješalicom.
 
morrib
Da bi se preveciono izbeglo zagorevanje kazana pri destilaciji jabuke, nemojte jabuke mleti ili seckati, maksimalno jabuke režite na cetiri dela i nemojte se plašiti da nece prevreti (fermentirati). Na taj nacin ste izbegli stvaranje kaše koja pada na dno i zagoreva.
U firmi gde radim, nijedno voće nismo seckali i uvek je fermentisalo sto posto.
 
e2e4
Zasto pregust kom u prvom kazanu ne razrijedis vodom?
Mozes usuti i kompletnu rakiju dobivenu iz prethodnog ciklusa (kotla). Sva ce ta rakija opet izaci u kantu.
Zatim mozes dodavati patoku iz prethodnog kotla.
Mislim da mjesalica pomaze da se ujednaci temperatura koma ali nece pomoci kod zagaranja izrazito gustog koma.
Isto tako mjesalica pomaze da se za sto krace vrijeme prekuvani kom izbaci iz kazana.
Pri tome se na vatru dodaju nova drva tako da pregrade plamen.
Dospe se kanta vode, ispere se kazan, pa opet Jovo nanovo. Wink

e2e4
Edited by e2e4 on 09.09.2007. 22:21
 
e2e4
Evo jednog kazana za rakiju kojega sam prepravio. Nesto su radili drugi majstori a nesto sam radio ja. Ali sve po mojim zahtjevima. Kazan je bio slovenacke proizvodnje.
Kazan ima zapreminu od 100 litara. r na 2 X h=100

Cabar ovoga kazana je bio upravo jadan. 200 litara vode sa spiralom kao kondenzatorom. Zalosno. Izlazila je vise vruca nego topla rakija.

Kapak na cabru je isto tako bio vrlo mali.

Mjesalica je bila na istoj strani gdje jei izljevna cijev. Ako okreces mjesalicu a podignes poklopa ca na izljevnoj cijevi, oprzi te vreo kom. Vidi se na prvoj slici.

Uz to poklopac izljevne cijevi se otvarao sa pogresne strane.

Na vratima lozista je bio napraljen prosjek koji je drzao bravu da ne pada dole nize od vrata ali je kroz taj prosjek dimilo.

Parovodna cijev je bila 30mm siroka i kratka oko 1.5,m.

Lanac je toliko bio los da je to grozno. Napravljen iz dva dijela. Strugao je dno tako da bi ga poderao za kratko vrijeme. Sreca da ovaj kazan nije mnogo radio kada sam ga kupio polovnog.

KO je ovakav kazan mogao konstruisati? Toliko gresaka se moglo napraviti samo namjerno.

Dakle napravio sam mu cabar zapremine 600 litara. Visina cabra je 125cm. Na nogaima je visok 140cm.
U njemu je cilindar 100cm visok, vanjskog precnika 30cm. Destilovao sam vodu. On sad izlazi izlazi kao led ledena.
Na cilindru su profi mesingani holenderi za parovodnu cijev Fi50mm.
Parovodna cijev je duga, od holendera do holendera 2.4m.
Kada se sve namontira, parovodna cijev je odignuta od zemlje 183cm. Posto sam visok 178cm, mogu ispod nje normalno da prolazim.

Kapak sam produzio tako da je sada visok 55cm. Na vrhu kapka je kupasti zavrsetak na koji je zaletovan holender, isti kao na cilindru. Kapak nema oblik obrnute kruske ili gljive ali to se nije moglo izvesti. Jedino da sam napravio potpuno novi kapak. Ne isplati se.
Kapak je sada zapremine 40 litara sto je dovoljno za precnik kazana od 60cm.
Dubina ovog kazana je 30cm ali cu ga ja puniti na 27cm.
( Kada se dno izlize skraticu ga na 24cm. Dno cu napraviti od lima debljine 4mm. Jest da ce tada kazan biti manje zapremine ali ne marim za to. )
Kao sto sam spomenuo okrenuo sam mu i mjesalicu za 180*.Sad onaj koji okrece mjesalicu stoji suprotno od izljeva. ( zadnja slika)
Rucicu mjesalice sam fiksirao kuglicnim lezajem u nosacu. Odlicno centrirano. Ne pusta ni kap pare kada sam destilovao vodu.
Napravio sam mu i lijevak od bakarnog lima 0.55mm. ( Bakar je stravicno poskupio, samo materijal za lijevak me je kostao 50KM. Tabla lima je 200KM, 100EUR. Banda.)
Nisam htio napraviti lijevak od celicnog lima jer bi celicnij lijevak upropastio ivice otvora za usipanje koma.

Jos bi se tu neke stvari mogle prepraviti ali o tom po tom.
Moram ga sada ovakvog isprobati sa komom od sljive.

i151.photobucket.com/albums/s146/e2e4_photos/RakijskiKotao20070827Kompletan1.jpg

i151.photobucket.com/albums/s146/e2e4_photos/RakijskiKotao20070901Holender1.jpg

i151.photobucket.com/albums/s146/e2e4_photos/RakijskiKotao20070901Holender2.jpg

i151.photobucket.com/albums/s146/e2e4_photos/RakijskiKotao20070909Mjesalica2.jpg
 
admin
Čekamo rezultate rada sa šljivom... Pfft
 
e2e4
Ja sam nestrpljiv da ga probam sa komom ali upravo sam odlucio da cabar ponovo lakiram izvana i iznutra.
Covjek koji je pravio cabar nije posao odradio posteno, odnosno onako kako treba.
Izvana je cabar bio kako tako lakiran ali iznutra samo sa temeljnom bojom koja je propala za tri dana. Cim sam usuo u cabar vodu topla voda u gornjem dijelu cabra jje oprala tu njegovu temeljnu boju.
Izvadio sam cilindar, premazao sve antirostom pa iznutra ponovo nanio temeljnu boju.
Zatim sam sve lakirao u bijelo. Iznutra i izvana.
Sad moram cekati da se lak osusi. To ide sporo jer se okisalo.
Zatim cu kompletan cabar ponovo lakirati u tamno plavo.
Onda cu vratiti cilindar.

Interesuje me vase misljenje o prepravkama kazana. Sta ocekivati u vezi sa kuvanjem koma. Sta vam se dopada a sta ne dopada u vezi sa ovim sto sam odradio.

Pozdrav

i151.photobucket.com/albums/s146/e2e4_photos/RakijskiKotao20070911Cabar1.jpg
 
e2e4
U redu, nego da ja sada iznesem iskustvo sa ovim novim kotlom kojega sam probao, doduse na kratko. Ispekao sam samo 6 kotlova.

Rezultat:

Kada sam dosao i vidio kom odmah mi se nije dopalo to sto ga je odozgo hvalilo.
Kolac se sasusio i bio je debeo barem 12cm u hrastovoj kaci precnika 90cm.
Visina koma ispod kolaca bila je oko 65cm. Taj dio koma je bio vrlo voden.

Skinuo sam dio kolaca a ostatak promijesao sa tecnim dijelom koma.
Sve je bilo vrlo vodeno i nije mnogo mirisalo na alkohol.
Cijelo vrijeme sam imao osjecaj da je neko bio i ulio vode u kom.

Ispod kace se vidio trag curenja koma.
Izgledalo mi je kao da je dio koma iscurio iz lose zaptivene kace a onda je neko dosao i dolio vode ( ili svoju patoku) te je tako namirio dio isteknutog koma.
U tom kraju pojedini dripci to rado rade.
Ja nazalost nisam na toj lokaciji gdje je kom pa svako ko zeli moze to jednostavno da uradi. Odvrne sarafe, skine salonit plocu i udje u supu. Nakon obavljenog posla istim putem se vrati. Sta je tu junastvo nemam pojma.

Kada sam pekao rakiju nisam mogao istjerati jacinu vecu od oko 45 stepeni a trebalo bi da se dobije iz pocetka jacina od oko bar 55 stepeni nakon prve 4 litre. Ne mogu mjeriti prije nego istekne u kantu bar 4 litre jer je kanta siroka pa alkoholometar dodiruje dno.
Trebalo je da kom dadne oko 50 litara rakije a ja sam dobio 35.
Morao sam prepjecati rakiju da bih istjerao stepene.
Kada sam prepjecao meku rakiju dobio sam jacinu i od 75 stepeni pa sam to posllije razredjivao sa vodom. Sipao sam obicnu vodu pa se rastvor odmah zamuti.
To mi nije bitno jer ovu cu rakiju ionako koristiti da isperem parovodnu cijev i cilindar jer su potpuno novi.
U cijevi ima jos ulja i ostataka raznih hemijskij jedinjenja nastalih prilikom letovanja holendera itd. Isto je i sa cilindrom. I sama meka rakija je isticala mutna zbog te prljavstine u cijevi i cilindru.
Destilirao sam vodu u kazanu ali vodena para ne moze otopiti ulje i ta jedninjenja. Alkoholne pare mogu to uciniti.

Pitanje za vas je da li alkohol moze ispariti iz koma ako su prilikom sipanja sljiva u kacu bile velike vrucine ( 35 steni i vise) i ako je u drvenoj supi gdje je stajao kom temperatura tokom vise od 15 dana bila visa od 30 stepeni.
Kom je inace ukupno previrao 25 dana jer ja nisam bio u mogucnosti da odem ispeci rakiju na vrijeme. Kom nije bio pokriven nicim to jest preko kace nije bio svezan najlon.
Zog onako velikih vrucina i sljive "prskulje" trebalo je rakiju peci nakon samo 12 dana.
Inace, dok sam sipao sljivu, koju sam uzgred da kazem propustio kroz muljacu, kom je samod sebe kljucao dva dana a onda se potpuno smirio.

U svakom slucaju nisam primijetio da kotao igdje pusta. Pekao sam i navece po mraku i obasjavao sijalicom holendere ne bi li vidio da izlaze alkoholne pare ali nista nisam vidio.
Posto je pri prepjecanju kotao isjerao rakiju od 75 stepeni mislim da mogu reci da kotao nigdje ne pusta paru.
Kotao uopste nije tako spor kao sto se prica. Dubok je 30 cm a sirok 60 cm. 100litara zapremina.

Cabar je prevelik. Njegovih 550 litara je puno za ovaj kapacitet kazana.
Mislim da bi 450 litara bilo vise nego dovoljno i visina cilindra ne mora biti 100cm nego je dovoljno 80cm.
Curak vode koja dotjece u cabar je bio toliko mali da se ustvari poredi sa curkom rakije koja je isticala u kantu. Cak sam i zavrtao vodu.

Mislim da kazan dobro radi.
Opet cu u ovu rakiju dodati malo novoga koma i prepjecati je ponovo da je iskoristim za ispiranje cijevi i cilindra.

Nakon sto isperem cijev onda cu pokusati ispeci rakiju od crne sljive.
Nadam se da ce sa tim novim komom biti sve u redu jer je u plasticnoj kaci i sada su daleko manje temperature. Nema sanse da istece ili ispari.

|Pozdrav

e2e4

i151.photobucket.com/albums/s146/e2e4_photos/Tukanja20070909PrskuljaKom.jpg

i151.photobucket.com/albums/s146/e2e4_photos/Tukanja20070810Prskulja6.jpg
Edited by e2e4 on 30.09.2007. 19:08
 
e2e4
Sljiva prskulja obicno daje oko 8 litara rakije 50 stepeni na 100kg koma.

Vi hocete reci da uz alkohol ide lako i dosta vode u cilindar.
Ako je to tako onda sam trebao dobiti bar 10 litara rakije od prskulje jacine oko samo 40 stepeni.
Moguce je da ste vi u pravu ali pokusajmo uociti sledece.
Kazan je dubine 30cm. Precnika je 60cm.
Dakle povrsina sa koje isparava alkohol i vodena para i nije tako velika.
Vidio sam vece kapkove ali na kotlovima koji imaju u precniku oko 75cm. Povrsina takvog kotla je 1.6 puta ili 60% veca nego povrisna ovoga kotla.
I pod takvim kotlovima se lozi vatra kao da se hoce pretopiti i sam kazan. Alkohol vrlo brzo prelazi u kantu. Mlaz zna biti po 5, 6mm debeo. Za takve kotlove treba i bar 60% veci kapak.

Na ovom kotlu je visina kapka 55cm, precnika 30cm.
Ako sam dobro izracunao zapremina kapka je 40 litara. To bi trebalo biti dovoljno.

U svakom slucaju mlaz destilovane rakije koja je izlazila iz moga cilindra je bi vrlo mali. Precnika 3mm odnosno bar 3 puta manjeg presjeka nego kod ovih sirih kotlova.
Iako sam mozda lozio i prejaku vatru. Lozio sam jacu vatru da vidim hoce li kazan da povrati odnosno da baci kom u cilindar. To se nije desavalo. Izgleda da nema sanse da se to desi.
Da je mlaz rakije koja izlazi iz cilindra bio jak ja bih mogao zakljuciti da uz alkohol ide i dosta vode. Ovako ne mogu to zakljuciti. Posebno ako je hvalila kolicina rakije koja se ocekivala.

Obavezno cu nabaviti visok a uzak sud u koji cu destilovati rakiju, prvenac pa ostalo, tako da mogu ranije da mjerim jacinu. Mora se na prve tri litre imati jacina oko 70 stepeni sa crnom sljivom. Ona bez problema daje 10 litara rakije 50 stepeni.

Ako pogledamo sliku koma u kaci vidi se dokle je bio usut kom u kacu.
Nakon dva dana kuvanja i stabilizacije, kom je pao nekih 5cm. Po meni to je normalno.
Zatim je kasnije pao jos 12 do 15cm. To nije normalno.
Kolac je bio odvojen od kace nekih 2 do 3cm. Toliko se bio sasusio. Sve se to vidi sa slike.
Sam kom nije imao miris odnosno snagu iz koje se da zakljuciti da je u komu dosta alkohola. U komu nije bilo dovoljno alkohola. Sve je imalo okus na patoku.
I dalje mislim da postoji mogucnost da je neko izvukao pravi kom a onda usuo svoju patoku.
Mene najvise interesuje da li alkohol moze da ispari ako su temperature iznad 30 stepeni i to traje 20 dana.
Prihvatam da je mogao dio tecnog koma iscuriti iz kace ali to ne bi trebalo uticati na snagu prvenca jer iz kace alkohol i voda isticu zajedno a ne samo alkohol.

Jos nesto sam se sad sjetio.
Mozda su tokom prvih par destilacija alkoholne pare bile potrosene na interakciju sa onim uljima i ostalim hemijskim jedinjenjima koja sam spominjao da su postojala u prepravljanom kapku, novoj cijevi i novom cilindru.

U svakom slucaju hvala za anallizu.

i151.photobucket.com/albums/s146/e2e4_photos/RakijskiKotao20070827KotaoSaKapom1.jpg
 
miroslav
www.adt-online.net

srdačan pozdrav,
miroslav attached the following image:
k900N-3[5].jpg
 
miroslav
www.adt-online.net


srdačan pozdrav
miroslav attached the following image:
k900N-3[6].jpg
 
krcinac
kako se zove kod nas kazan koji je postavio miroslav. i dali neko zna proizvdjaca kod nas i uopste dali ga neko proizvodi posto je u nemackoj ili austriji odakle je verovatno ovaj proizvode vise njih i kosta pravo bogatstvo, tako da bi se kod nas isplatio nebi trbalo da ga iskljucujem. Kd nas kazandzije imaju problem da naprave kazan sa duplim dnom bez koga nema kvalitetne rakije a tek nesto ovako , ja im se divim godinama i imam citavu kolekciju slika svih mogucih velicina i modela jednostavno fenomenalno ne mogu drugacije da ga opisem, hahahaha kad pogledam moj kazan sramota i da postavim sliku
pozdrav
 
krcinac
mada nemora da bude bas ovakav ovo je vec stvar za profesionalce koji se samo time bave ima i manjih koji sluze za nas sto po zemlji hodamo i mogu da se nabave za 2-3 hiljade evra, neznam samo kako ide sa uvozom. mozda neko ima iskustva sa time posto ne spadaju u poljoprivredne masine.
 
krcinac
http://www.jesser...dea100.htm
 
krcinac
Dali je tacno da se deflegmatorom gubi aroma ,to jes ne moze da dodje do izrazaja kao kada se rakija "pece" bez.mene to interesuje jer koristim kazan za vocne rakije kod kojih je aroma vrlo bitna a nebih zeleo da stavljam aromu. ja vec duze vreme razmisljam o ovom od jassernigg-a od 150 l .
 
krcinac
Ne nema deflegmator. jevtiniji je od ovog sto je miroslav postavio cena mu je oko 6000 evra -20% povracaj poreza kada ga izvezes iz austrije, skoro je bio jedan kao ovaj gore sa deflegmatorom polovan prodavao ga je drugi vlasnik kod kog je bio 15 god. Za "samo" 20 000 evra, meni previse. Ovaj slovenacki sa prve stranice kosta u sloveniji 1700 evra ima isto kao i ovaj austriski duplo dno mada ne tako kvalitetno uradjen. Negde na netu sam video da neko u vojvodini pravi kazane sa deflegmatorom mada neznam koliko to uspesno radi.

alambik ako sam dobro shvatio sustina je da u jednom procesu izvucemo maksimalnu kolicinu alkohola da nebi morali da radimo prepek ,

to u bosni recimo rade na obicnom kazanu ali mi se ta rakija ne svidja .
pozdrav
 
Jump to Forum:
Naši partneri
VINARIJA SPASIĆ
VINARIJA IVANOVIĆ
Vinska kuća MINIĆA
BRAĆA RAJKOVIĆ
Vinarija KOVAČEVIĆ
Mali podrum RADOVANOVIĆ
Podrum ALEKSANDROVIĆ
Zlatna dolina
Podrum ALEKSIĆ Prvi
E.T. caffe & pizzeria
Nišlijska mehana
City garden
Zvrk
R club
Fruit-lab
Javite nam se...

Potpisujem
Uključi se i podrži kampanju
potpisujem.org | Facebook

Dogadjaji
<< Oktobar 2014 >>
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Najnoviji tekstovi
Najstarije vino na s...
Kako vino stari?
Aleksić Prvi d.o.o.
Vinogradi i vinarija...
Vinarija Kovačević
Teme sa foruma
Nove teme
Osso bucco i Prokupa...
Kozji sir sa roštil...
MASTIKA
Nova predavanja u se...
Kisela rakija-mali t...
Popularne teme
Nema postavljenih tema
3,464,812 jedinstvenih poseta