PODRUM » Tehnologija proizvodnje rakije » Specijalne rakije
 Print Thread
MASTIKA
morrib
Možda niste znali?
Mastika se dobija destilacijom prevrelog grožđanog kljuka uz dodatak anisa.
U kazan za destilaciju sipati prevrelo izmuljano grožđe (kljuk), i dodati anis (zrnca, odnosno seme).Količina anisa se ubacuje prema zapremini kazana. Odokativno u domaćoj, kućnoj proizvodnji, za jedan kazan zapremine 120lit., potrebno je od 300 do 800grama anisa, a opet zavisi od željenog inteziteta mirisa i ukusa na mastiku.Destilaciju vršiti sa odvajanjem frakcija, stim što u svaki naredni kazan ponovo ubaciti anis.
 
zarizoj
Pojma nisam imao, da to tako ide !

Ja sam ti brate pravio zimus neku travaricu pa sam dodao i malo tog anisa; onako uz druge trave. Ispalo je odlicno!
U propisno ispecenu komovicu (od Zarcina) sam potopio gazu, u koju sam umotao nekih 20-tak suvih trava i u avanu istucano zrnevlje anisa. Sve to je odstojalo mesec dana u staklenom balonu - pa sam onda izvukao gazu. Stvarno prva liga. Nije da, Ciga hvali konja, nego bre bratac ostalo jos malo - svima se svidja !!!
Sve u svemu, cini mi se da sam od prilicno "slabe" komovice (a iskreno i ne moze od Prokupca neka bolja) dobio pristojnu travaricu.
Ma smislio sam joj i Ime i etiketu i sve sto ide,... ali....

Ma da ste mi zivi i zdravi SRBADIJO !!!
 
morrib
Postoji dva načina proizvodnje rakija travarica:
-Potapanjem određenih delova biljke(korena, cveta, stabla, lista, ploda ili semena ili mešavina istih) u već dobijeni destilat i odležavanje određeni vremenski period u njemu, pri tom vodeći računa da se ne pretera, a ujedno izabrati odgovarajuće mesto što se tiče svetla, temperature, kao i odabir suda. Neki to zovu i ekstrakcija.

-I drugi način je ubacivanje biljaka ili delova u prevreli kljuk u kazan pa onda vršenje destilacije, gde se ukusi biljaka nemogu preneti na destilat, ili vrlo malo, a aromatične materije da.

Navešću neke od biljaka koje se mogu koristiti u proizvodnji travarica:
Nana, bosiljak,ruzmarin, hajdučka trava,lincura, kleka,anis,kantarion itd...

Vrlo lepe rakije mogu se dobiti, ako se u rakiju neutralnog mirisa ili blagog mirisa potopi i jedno vreme odstoji voće sušeno na promaji (kajsija, breskva, dunja, kora od pomoranđže, limuna itd..). Pritom treba paziti da ne dođe do razlaganja voća a samim tim i zamućenosti rakije.
- I još jedna zanimljivost: U Bugarskoj sam se sreo i prisustvovao vrlo zanimljivom pečenju aromatične rakije. Sa unutrašnje strane kapka namažu med, pa na njega nalepe smolu četinara, koju oni nazivaju "duvka" a koja je slična tamnjanu, i kupuje se u humanim apotekama na meru.Potom poklope kazan i destilacija teče, pritom postepeno se otapaju mirisne smole, gde se aroma vezuje za alkoholne pare i preko tabarke se kondezuje lepa mirisna rakija dobijena od izmuljanog i prevrelog grožđa obogaćena mirisima smola četinara.
 
morrib
Postoji mnogo recepata za proizvodnju medovine, i svaki pčelar ima svoju tajnu.
Ja ću vam preporučiti ovaj koji je već oproban: U izmuljano grožđe, ili sakupljenu šljivu ubaciti 2-3 kg meda rastvorenog u mlaku vodu i ostaviti da prevri(izfermentira). Od tako dobijenog kljuka peći rakiju sa izdvajanjem metila, ne jaču od 45 alkoholna stepena, a najbolja je od 40 stepeni. U tu rakiju ubaciti 5 do 10 procenata kvalitetnog meda predhodno rastvorenog u manjoj količini blago uzmlačene (zagrejane) rakije, pa sve to sjediniti sa ostalom rakijom uz dobro mešanje. Ovako pripremljenu rakiju sipati u sud za starenje. Najbolje je hrastovo bure,pripremljeno i ovinjeno, samo za tu vrstu rakije. Odležavanje traje od minimum tri meseca pa nadalje, stim što se na svakih petnaest dana, prva dva meseca, vrši kružno pretakanje da se med nebi skoncentrisao na dnu bureta, kasnije to više nije potrebno. Ako ubacite med koji ima izraženu cvetnu aromu (lipov, četinarski, lekovitog bilja i dr), dobit će te kasnije sve izraženiju aromu cveta sa koga je skupljan med, što daje poseban čulni užitak pri konzumiranju. Još na nešto obratite pažnju, ako vam je bure novo ne preterati sa odležavanjem, jer postoji opasnost da dođe do prevelike ekstrakcije boje i mirisa novog bureta, što će pokvariti suptilni ukus i miris medovine.
Prijatno Vam bilo i nazdravite samnom, Živeli!!!
 
KizaHood
Morribe, citajuci tvoje postove sticem utisak da ti copy/paste-ujes odlomke iz razne literature, a ne iznosis svoja iskustva i stavove.

Izvini ako nisam u pravu, ali nikad nisam cuo da se u govoru koriste izrazi "kljuk" (umesto dzibra) i "fermentacija" (umesto vrenje), dok u literaturi srecem takve izraze.

Svaka cast literaturi, i svi koji pecemo rakiju bi trebalo da procitamo sto vise o tome, ali ipak mislim da bi forum trebalo da sluzi za razmenu licnih iskustava!

Ziveli od Djordja iz Kragujevca!
 
admin
Ja probao sad za vikend Cool. Ispalo je odlično...GrinGrinGrin Išlo je 100 gr anisovog semena na svakih 10 litara kljuka, pravo u kazan. Ostavio je na 44% alkohola - jedino imao problem da ne upadne neka voda odnekud - uvek je gužva oko kazana!
 
http://www.podrum.org
Jump to Forum: