Teme sa foruma

Hijerarhija tekstova

MATALJ vinarijaŠtampaj

Internet: www.mataljvinarija.rs

E-mail: office@mataljvinarija.rs

Telefon: +381 19 549 292

Fax: +381 19 549 292

Mobilni: +381 63 522 828

Adresa: Dobropoljska 7, Negotin, Srbija

Osoba za kontakt: Nikola Mladenović

Matalj


Posvećenost

Zahvalnost i predanost plodnoj negotinskoj zemlji, uobličene kroz višedecenijsko negovanje porodične tradicije pravljenja vina, temelji su na kojima nastaje vinarija Matalj.

Ljubav prema vinarstvu, usavršavanje veština koje se prenose kroz generacije, i ovladavanje moderanim saznanjima afirmišu našu želju da plodove ličnog ulaganja podelimo sa svim pravim poštovaocima vina.

I više od toga, naša vizija i obaveza je da izvanredan potencijal negotinskog kraja ne samo očuvamo, već sasvim obnovimo i tako vratimo Negotin na vinarsku kartu Evrope, gde je oduvek i pripadao.

Lojalnost blagorodnom podneblju, godine učenja i predani rad čine nas apsolutno posvećenim zanatu, u kome je spoj strasti, znanja i kreativnog rizika uvek nagrađen zadovoljstvom.

Sunčana zemlja

Od rimskog doba do naših dana, Negotinska krajina ostaje vinogradarski raj. Razigrani predeo dolina i pobrđa i jedinstvena mikroklima, sa velikim brojem sunčanih dana i malom količinom padavina, stvaraju izuzetne prilike za uzgajanje vinove loze.

Živopisni kontrasti krajinskog podneblja i bogata raznovrsnost zemljišta pogoduju potpunom ostvarenju potencijala sasvim različitih sorti grožđa. Zato smo ponosni što se naši zasadi nalaze u okviru dva vrlo različita vinogorja; na terasama kraj Dunava, svetlije i peskovito zemljište čini naša bela vina tako pitkim i osvežavajućim, dok se karakter crne i toplije zemlje kraj Timoka utiskuje u punoću i intenzivnu aromatičnost crvenih vina.

Darežljivost zemlje i autentični vinarski stil zajedno čine da naša vina odišu prepoznatljivim kvalitetom i kompleksnošću.

Terase / Chardonnay 2008

Vinogradi i berba:
Vinogradi rastu na terastasim padinama u dolini Dunava i na zemljištu u u kome preovlađuje glina sa primesama šljunka i kamena.
2008. godina je bila izraziti topla, sa puno sunca posebno u periodu sazrevanja, te je grožđe bilo veoma zdravo i sa visokim sadržajem šećera u bobici.

Vinifikacija i odležavanje: Fermentacija u taknkovima od nerđajućeg čelika uz kontrolu temperature, odležavanje na plementiom talogu pre razlivanja u boce.

Tehničke karakteristike:
Alkohol: 13.5 vol%
Ukupne kis.: 5.2 g/l
pH:3.63

O vinu:
Vino je svetložute boje sa zelenim odsjajem na rubovima. Na mirisu dominiraju voćne arome među kojima se izdvaja aroma zelene jabuke, kruške i citrusnih plodova. Na ukusu vino je puno i ekstraktivno sa jako prijatnim kiselinama. Vino je lepo zaokruženo i kompleksno sa prijatnim osvežavajućim završnicom.

Gastronomski savet:
Slaže se sa morskom ribom, pastama sa plodovima mora, lososom, piletinom, teletinom, prasetinom, desertima od kajsije, dinje ili banane, mekanim sirevima kao što su bri ili kamember, ali i gauda, švajcarski grijer i italijanski provolone.
Terase
Roze / Gamay 2008

Vinogradi i berba:
Vinogradi rastu na zemljištu u kome preovlađuje crna smonica, tip težeg zemljišta sa primesama krečnjaka i kamena. Vinogradi se nalaze u Negotinskom kraju koji je i poznat po zasadima Gamea.
Generalno 2008. godina je bila odlična te je grožđe je lepo sazirlo i bilo je veoma očuvano. Berba je bila početkom septembra.
Vinifikacija i odležavanje:
Fermentacija u taknkovima od nerđajućeg čelika uz kontrolu tempreature, odležavanje na plementiom talogu pre razlivanja u boce.

Tehničke karakteristike:
Alkohol: 13.5 vol%
Ukupne kis.: 5.0 g/l
pH: 3.36

O vinu:
Vino je svetlocrvene boje sa nežnim violet tonovima u pozadini. Na mirisu se otkriva pregršt aroma svežeg crvenog bobičastog voća u kome dominantnu ulogu imaju arome jagode i maline. Izdvaja se i miris karakterističan za ovu sortu prijatna aroma bombona od maline. Na ukusu vino je prijatno i zaokruženo sa dovoljnom dozom svežine. Vio je izuzetno pitko i povodljivo sa izuzetnim lepršavim karakterom. Preporučuje se u vrelim letnjim danima kao aperitiv.

Gastronomski savet:
Preporučuje se sa različitom hranom od predjela do voća i dezerta kao i jela sa roštilja , lagane salate i grilovano povrće.
Roze
Kremen

Vinogradi i berba:
Vinogradi se nalaze u negotinskom kraju u dolini Timoka na zemlji koja se karakteriše kao teži tip krečnjačke zemlje sa primesama kamena. Idealni potezi koji imaju južnu ekspoziciju omogućavaju ovoj sorti da dostigne punu zrelost i u kombinicji sa zemljištem nam podari izuzetno ekstraktivna i puna vina.

Vinifikacija i odležavanje:
Fermentacija kljuka u taknkovima od nerđajućeg čelika uz kontrolu temprature i produženu maceraciju. Odležavanje u barique buradima od srpskog hrasta, 225l.

Tehničke karakteristike:
Alkohol: 12.5 vol%
Ukupne kis.: 5.36 g/l
pH: 3.24

O vinu:
Vino je tamno crvene boje sa purpurnim odsjajem. Na mirisu dominiraju mirisi crvenog bobičastog voća, naročito crne ribizle, zatim arome džema od šljiva i crnog bibera, sve to prožeto diskretnim aromam dima. Vino je na ukusu srednjeg tela sa glatkim i prijatnim taninima koji nas uvode u dugu voćnu završnicu. Kremen je izuzetno pitko i voćno vino sa potencijalom za odležavanje u boci.

Gastronomski savet:
Servirati na temperaturi od 18-22 °C, idelano uz tradicionalna srpska jela od mesa, kao što su roštilj, praseće i jagnjeće pećenje, gulaš od divljači, domaće kobasice, biftek, ramstek ali i snažne sireve.
Kremen