Teme sa foruma

Hijerarhija tekstova

Podrum JANKOŠtampaj

Internet: www.vinjanko.com

E-mail: janko026@ptt.rs

Telefon:

Fax:

Mobilni: +381 64 123 6073

Adresa: Šalinačka bb
11300 Smederevo, Srbija

Osoba za kontakt:

Podrum JANKO


Smederevo, srednjevekovna prestonica Srbije, grad istorije, grožđa i poznatog vina Smederevka. Grad je smešten na južnom delu panonske nizije i severnom delu šumadijskih brda. Ovo područje se graniči sa jedne strane rekom Dunav, a sa druge Velikom Moravom, što ga uz reljef, klimu i zemljište čini idealnim za uzgoj vinove loze. Obilazak grada najbolje je početi posetom crkvi Svetog Georgija iz 19.veka, a zatim otići do Smederevske tvrđave nastale u 15 veku koja se prostire na 10,5 hektara u obliku nepravilnog trougla i ima 25 kula. Atrakcija je i Karađorđev dud iz prvog srpskog ustanka. Krajem septembra u Smederevu se održava i tradicionalna manifestacija Smederevska jesen, posvećena grožđu i vinu. Istorija Smedereva seže od dana kada je ovde vladao rimski car Prob. Despot Stefan Lazarević i Đurađ Branković širili su još u 15. veku vinograde u krajevima oko Smedereva. Vinogradarstvu ovog kraja doprineo je i knez Miloš Obrenović, koji je u porodičnom letnjikovcu na lokaciji Zlatni breg zasadio 36 hektara vinograda, a tu se i danas proizvode kvalitetna vina.

Tradiciju smederevskih vina od 2006. godine nastavlja i čuva Podrum "Janko" koji na 7 hektara sopstvenih vinograda gaji Šardone, Traminac, Rizling, Kaberne sovinjon, Merlo i Kaberne fran. Vina se neguju u inoks sudovima i barik buradima od 225 litara, a kapacitet podruma je 45000 litara.

Podrum "Janko" je vinsku priču proširio i na riblji restoran "Janko" kapaciteta 50 mesta, gde se u prijatnom ambijentu uz morsku i rečnu ribu, plodove mora i srpske specijalitete osim vina iz podruma "Janko" mogu probati i druga srpska vina iz malih podruma.

Iz ovog podruma nastaju vrhunska smederevska vina: ZAPIS, SMEDEREVKA, ADUT, MISIJA, ZAPIS RED, vina prelepih boja, mirisa i ukusa.

Zapis
ZAPIS

Kupaža Italijanskog i Rajnskog rizlinga dala je vino neobične zelene boje sa mirisom zelene jabuke i primesama tropskog voća.

Ovo odlično izbalansirano vino dobro se uklapa uz morsku i rečnu ribu, rakove i piletnu sa žara.

Misija
MISIJA

Svetlo zelena boja i mirisi tropskog voća, prevashodno banane i ananasa, otkrivaju sav svoj šarm koji Šardone kao sorta nosi u sebi.

Uživanje u ovom vinu uz rečnu ili morsku ribu, školjke, rakove ili pileće belo meso punjeno feta sirom, pravi je gastronomski doživljaj.
Zapis red
ZAPIS RED

Vino rubin boje sa mirisima jagodičastog voća i višnje, mekim taninima i punim ukusom.

Najbolje prija uz jela sa roštilja, posebno uz srednje pečeni biftek na žaru, jer se tada oseti sva elegancija Merloa.
Smederevka
SMEDEREVKA

Vino bledo zelene boje, odražava nežnost prerade i pokušaj izvlačenja maksimuma iz grožđa u čemu smo uspeli i dobili sveže vino koje u najboljem svetlu predstavlja Smederevku, sortu koja polako pada u zaborav.

Voćni mirisi i lepe kiseline odlično se uklapaju uz rečnu ribu sa žara.
Adut
ADUT

Cvetni mirisi i svežina su glavne karakteristike ovog vina.

Odlicno se slaže uz hranu u kojoj se kombinuju slano i slatko, kao na primer piletina sa ananasom. Jednom rečju - Traminac.