Teme sa foruma

Hijerarhija tekstova

Vinarija SPASIĆŠtampaj

Internet: www.vinarijaspasic.com

E-mail: info@vinarijaspasic.com

Telefon: 037 751 353

Fax: -

Mobilni: +381 (0)64 24 37 422

Adresa: Tržac, 37230 Aleksandrovac - Župa - Srbija

Osoba za kontakt: Milan Spasić

Vinarija Spasic


Čudnim i nepredvidivim životnim putevima i voljom Gospoda Boga, Spasići su se još u XVIII veku ukorenili u pitomi župski krajolik - Tržac.

Iskonski vezani za pramajku zemlju, oduvek su znali za veru, zakon, red i rad i čim ih je vinorodna Župa primila pod nebesko plavetnilo, oni su se pokrstili vinovom lozom, čime su sebe trajno obeležili. Vinova loza tako za njih postaje tamjan i sveća, kandilo, mir i nemir, davanje i uzimanje.

Možda su Spasići u životu napravili koji sitan greh, ali jedan sigurno nisu. Ni gosta, ni svata, ni namernika, ni komšiju, ni prijatelja lošom kapljicom poslužili nisu, jer onda ne bi bili Spasići. Ljubitelja Isusove krvi možeš prevariti samo jednom i nikada više. Tu praštanja nema. A ni prirodu niko prevario nije. Vinova loza je carica kojoj treba najvernije služiti da bi ti stavila krunu slave na glavu.

Sunce, zemlja i voda primaju svakog u svoje okrilje, ali je mali broj onih koji taj Božiji dar koriste kao Spasići. Na sebi svojstven način oni razumeju šapat vina, miris šire, duh i dah grozdova, podrumsku tamu, bure i oluje. Dosledni sebi, nemirnog i nadarenog duha, ušli su u istoriju župskog vinarstva. Stali su tako u red onih časnih srpskih domaćina gde je reč svetinja, rad zakon, a dobro vino pitanje časti i vere.

Dar

Kupaža 2/3 rajnskog i 1/3 italijanskog rizlinga je sadržaj boce sa najnovijom etiketom iz Vinarske kuće Spasić.

13,3% alkohola i kiseline na 6,2, uz izvanrednu Ph vrednost, podaci su koju ilustruju tehničke parametre ovog vina. Na nosu je jako lepo, sa notama koje će se retko koje godine još sresti. Iako nije bilo u buretu, vino je izuzetno elegantno i sa blagom gorčinom. Vuče i na nežne tropske note. Sveže i lepršavo vino, a gotovo kompletan aromatski kompleks se penje naviše i ostaje iznad jezika i ka nosu. Složiće se vrlo dobro sa raznim vrstama ribe i salatama.

Servirati na temperaturi od 10° do 12°C.

Dar - Kliknite na sliku da zatvorite
Despot
Osnova je prokupac 60%, a po 20% su merlot i cabernet sauvignon. Boje stare višnjevače koja je odležala u bariku. Vino sa jačom taninskom strukturom, traži ozbiljniju hranu. Na nosu se naslućuju sveže kiseline i posle dužeg odležavanja i jasno miriše crno i crveno voće. Igra slasti i kiselina na nepcu prožeta je trešnjama, čokoladom i šljivama, ali uz fini trun mineralnosti.

Vino koje nadmašuje sva očekivanja od sličnih kupaža sa prokupcem. Perfektan spoj vina i hrastovine, sa mekim taninima, daju ovom vinu bogat zaokružen ukus.

Servirati vino na sobnoj temperaturi.
Despot (2010.) - Kliknite na sliku da zatvorite
Tamnjanika
Vino se odlikuje slamasto žutom bojom sa zelenkastim odsjajem. Impresivno snažan, prepoznatljiv miris izvorne tamjanike sa notom egzotičnog voća i blago izraženim herbalnim tonovima.

Živo, nervno vino sa veoma svežom i balansiranom aromatskom snagom, zaokruženog i dugotrajnog naknadnog ukusa.

Servirati od 10° do 12°C.
Tamnjanika Spasić (2011.) - Kliknite na sliku da zatvorite

Tamnjanika Selekcija

Tamjanika Selekcija, iako vino od muskatne sorte, sugeriše svežinu i veselost. Vrlo elegantno vino, nikada grubo i robusno. Kompleksno, punog tela, sa dosta visokim procentom alkohola. Prilično često se dešava da uživaoci vina, posebno stranci, posle takvog "nosa" očekuju polusuvo ili poluslatko vino, jer su takve navike koje imaju. Tamjanika je, definitivno, sorta za suva vina. Naravno, stil u mnogo čemu zavisi i od majstora - vinara. I tu je najbolje treba pratiti ono što je tamjanika i u vinogradu: zlatno zrno koje miriše intenzivno i vrlo prijatno, i čiji ukus ostaje dugo u ustima.

Po karakteru tamjanika može, u zavisnosti od terroir-a da ima različite osobine. Ova župska tamjanika je voćna, delom cvetna i blago začinska, nikada zemljana ili zelena, a retko mineralna.

Kao retko koja sorta tamjanika "trpi" najrazličitiju hranu, pa je takva i Selekcija. Razlozi leže u mnogostranosti sorte: muskatne arome, prijatne i sveže kiseline, voćne i cvetne note, blagi začinski nagoveštaji, sve to može naći svoje mesto tokom celog obeda - od predjela, do dezerta. Naravno, kao i kod drugih sorti vrlo je važna dobra temperatura služenja, ali je možda kod tamjanike to najvažnije. Ipak, ako treba definisati uži izbor hrane uz tamjaniku, onda bi to svakako bila perad (divlja ili domaća), pripremljena uz kremaste bele sosove.

Tamnjanika Selekcija Spasić (2010.) - Kliknite na sliku da zatvorite
Rujno
Vino koje veoma snažno "napada" nos. Maline, ribizle, a i boja ide na tu stranu. Na nepcu elegantno i odmereno. Stoprocentni prokupac u laganijoj varijanti. Proizvedeno uz veoma kratku maceraciju, od svega 16 sati, a potom rađeno po tehnologiji za bela vina. Zasejavanje kvasca za bela vina i kontrolisana fermentacija.

Fino, voćno, sa daleko dužom završnicom nego što se očekuje od ružice, skladnih kiselina i izbalansirano na ukusu. Prijaće najbolje uz meke i jako zrele sireve, ali i uz dobar roštilj ili pečenje sa ražnja.

Servirati na temperaturi od 10° do 12°C.
Rujno (2011.) - Kliknite na sliku da zatvorite