Teme sa foruma

Hijerarhija tekstova

Vinarija IVANOVIĆŠtampaj

Internet: www.ivanovicvino.com

E-mail: kontakt@ivanovicvino.com

Telefon: +381 37 3555 033

Fax:

Mobilni: +381 63 528 246

Adresa: 10. avgusta 18
37230 Aleksandrovac, Srbija

Osoba za kontakt:
Dragoslav I. Ivanović

Vinarija Ivanović"Vino koje piješ u sebi nosi priču zemlje iz koje ponikne loza, sunca koje zalije zrna, klime koja mu daje miris i ruku čoveka koji mu daje ukus." Tako počinje priča o vinariji Ivanović iz Aleksandrovca, iz Župe.

Burni istorijski događaji nosili su porodicu Ivanović s kraja na kraj Balkana, ali se oko 1814. godine porodica doseljava u Kožetin (današnji Aleksandrovac). Od tada, pa sve do današnjih dana, generacije Ivanovića bave se proizvodnjom grožđa i vina. Po povratku iz "Velikog rata", 1919. godine, Dragoslav I. Ivanović osniva vinarsko - rakidžijsku radnju. Firma je napredovala veoma brzo, tako da u godinama 1939-oj i 1940-oj dostiže proizvodnju od čak 500.000 litara vina. Po završetku Drugog svetskog rata, usled odluka ondašnje vlasti, proizvodnja zamire.

Preokret se dešava 1996. godine. Njegov unuk, Dragoslav I. Ivanović, vraća se u Aleksandrovac i Župu, iz zaboravljenih fioka vadi prašnjave, stare dedine recepte, i obnavlja porodičnu tradiciju...

Vino ima neobičnu moć da spaja ljude. Tako je, čudnom igrom sudbine, ljubav prema vinu i tradiciji, 2002. godine povezala tri prijatelja iz Francuske i Italije (Emmanuel Koenig, Cyrille Bongiraud i Lorenzo Maini) i jednog Srbina (Dragoslav Ivanović) u nastojanju da spoje čuvenu burgundsku vinsku kulturu sa onim sto se u Župi neguje vekovima. Rezultat je proizvodnja vina uz minimalno mešanje u prirodne procese tokom prerade groždja i fermentacije šire. Vina dobijena na istinski tradicionalan način u sebi nose svu ljubav i pažnju uloženu tokom nastajanja i sazrevanja.

Filozofija osnivača vinarije, Dragoslava Ivanovića, da se vino proizvodi u vinogradu doslovno se poštuje: rod grožđa je strogo kontrolisan, a pre vinifikacije oštećena i zelena zrna se odstranjuju.


Prokupac Ivanović (2010.) - Kliknite na sliku da zatvorite
Prokupac

Iz zaborava istorije ponovo se vraća. Prokupac, kralj Župe, vino koje je vekovima vladalo župskim vinogradima i pronosilo njenu slavu nadaleko. Ovo prirodno vino izrađeno je na tradicionalan način.

Zagasite rubin boje, svežeg i složenog mirisa zrelog crvenog voća, zajedno sa umerenom, finom i dobro uravnoteženom strukturom, savršeno će pristajati uzvišenim tonovima tradicionalne srpske kuhinje.
Petite Rose (2010.) - Kliknite na sliku da zatvorite
Rose - Petite Rose

(Mala ruža - ružica) tradicionalno župsko vino sa novim, burgundskim pečatom. Dobijeno hladnom maceracijom groždja Prokupca i Pinot Noir-a, a zatim hladnom fermentacijom njihove šire, Petite Rose je nežnog ukusa (podseća na jagodu), prozračne crvene boje poput tek rascvetalih latica ruže i lepršavog mirisa proleća.

Svojim laganim ukusom i mekanim kiselinama idealno se slaže sa mladom jagnjetinom, voćem i voćnim desertima i lenčarenjem u hladovini letnjeg dana.
Tamjanika Ivanović (2010.) - Kliknite na sliku da zatvorite
Tamjanika

Ako je Prokupac kralj Župe, onda je Tamjanika sigurno njegova kraljica. Raskošno vino, slamnasto - žute boje sa zelenim odsjajem, karakterističnog muskatnog ukusa i mirisa koji u sebi nosi kombinaciju začinskih tonova tamjana, cimeta i bosiljka i voćne tonove ananasa i jagode.

Lepo se slaže sa ribom i morskim plodovima, a posebno sa kolačima od oraha, lešnika i badema.
 Zanos (rizling, kasna berba) (2009.) - Kliknite na sliku da zatvorite Zanos

U berbi 2006. u vinogradu od 0.25h, po prvi put smo probali kasnu berbu rajnskog rizlinga. Posle mnogo pažnje i strepnje (zbog velike količine zaostalog šećera u vinu) dobili smo začuđujuće aromatično vino. Napunjeno je 926 boca Zanosa.

Ovo desertno vino je idealan par uz voće ili sitne kolače. Ipak, ljubitelji kažu da dobro ide i samostalno...