Teme sa foruma

Vinogradi i vinarija MILETIĆ - OparićŠtampaj

Internet: www.podrummiletic.com

E-mail: info@ podrummiletic.com

Telefon: +381 (0)35 722 586

Mobilni: +381 (0)64 253 56 31

Adresa: 35267 Oparić, Srbija

Osoba za kontakt:
Marija Miletić

Vinogradi i vinarija MILETIĆ


"Vinogradi i vinarija Miletić" se nalazi u Opariću koji je smešten podno Blagotina na samoj granici sa opštinom Varvarin i Trstenik i pripada opštini Rekovac.

Levač, koji se poklapa sa teritorijom opštine Rekovac, kojoj pripada i selo Oparić, nalazi se u središnjem delu Srbije, između Gledićkih planina na zapadu i Juhora na istoku. Po prvi put se spominje za vreme vladavine Stefana Nemanje u XII veku, koji ga je oslobodio od Vizantije.

Od opštinskog i prilaznog centra Rekovca udaljen je 18 km, a od najbližih okolnih gradova: Trstenika 29 km, Kruševca 35 km, Jagodine 41 km, Kragujevca 42km.

U neposrednoj blizini vinarije se nalazi manastir Preradovac, jedan od najstarijih kulturno-istorijskih spomenika na teritoriji Levča, posvećen Stefanu Prvovenčanom, Prepodobnom Simonu monahu, a na udaljenosti od 12 km i manastir Kalenić sa crkvom Vavedenja Bogorodice koji je podignut i ukrašen freskama u prvoj četvrtini XV veka, a ktitor mu je bio despot Stefan Lazarević ili njegov protodovijan Bogdan, vlastelin iz Bogdanja kod Trstenika, jedan od potomaka Jug Bogdana.

Po narodnom predanju sam manastir Kalenić isprva se zvao “Kalemić”, a njegovo bratstvo ”kalemići” jer su važili za veoma vešte kalemare vinove loze. Oko ove srpske svetinje i metoha Preradovac i Oparića s posebnom ljubavlju odvajkada se uzgajalo grožđe sa kojim se dobijalo “rujno” vino, a koje se prema narodnom verovanju posle svake berbe nosilo u marami na probu knezu Lazaru u Kruševac.

Francuski humanista Brokijer, na samom početku XV veka, beleži da je ovuda putovao kroz “lep i dobro naseljen kraj, koji je dobro nastanjen u selima i veoma lep, a ima svega što je čoveku potrebno”.

Putopisac Dernšvam je (1555) je proputovao ovim krajem i zapisao “predeo ispresecan brdašcima, zemlja lepa i plodna”, a zatim naglašava:”da su tu bili odlični, lepi, niski, prostrani vinogradi, koji su se veselo pružali kao oni od Beča pored Dunava i drugi dalje do Badena”.

Proizvodnja grožđa i vina u porodici Miletić ima tradiciju dužu od 100 godina. Predak porodice Miletić, Dušan Miletić (1885-1948), koji krajem XIX veka završio poljoprivrednu školu u Ćupriji je začetnika proizvodnje kvalitetnog grožđa i vina u porodici Miletić. Pet generacija se uspešno s ljubavlju, znanjem i trudom bavi proizvodnjom grožđa i vina.

"Vinogradi i vinarija Miletić" poseduje sirovinsku bazu (grožđe) u levačkom vinogorju, jagodinskom podrejonu, a šire šumadijsko - velikomoravskom reonu koje u orografskom smislu ima veoma povoljne uslove za gajenje vinove loze jer ga čine blagi nagibi istočnih, zapadnih i južnih ekspozicija i platoa. Umerena kontinentalna klima, zemljišni uslovi i udaljenost od industrijskih centara čine optimalni ekološki ambijent za gajenje visokokvalitetnih sorti grožđa. Sopstvena sirovinska baza u obliku plantažnih vinograda iznosi 5 ha i čine je visokokvalitetne sorte grožđa i to: rajnski rizling, šardone, merlo, kaberne sovinjon, crni burgundac, frankovka. Starosna struktura ovih vinograda je veoma povoljna. Najstariji vinograd je podignut 1985.godine, a najmlađi podignut u 2007. godini. Ovi vinogradi predstavljaju savremene vinogradarske zasade, podignuti su i negovani po uzorima na savremena dostignuća vinogradarske nauke i prakse.

"Vinogradi i vinarija Miletić" za preradu grožđa i proizvodnju vina poseduje vinski podrum koji se nalazi u naselju Oparić. Podrum se sastoji iz nadzemnog dela sa potrebnim prostorijama za poslove oko primarne prerade grožđa, za izvođenje alkoholnog vrenja šire i kljuka, za čuvanje i negu vina kao i dela koji se nalazi pod zemljom. Podrum raspolaže sa potrebnim vinskim sudovima, opremom za primarnu preradu grožđa, opremom za obradu šire, kljuka i vina kao i opremom za finalizaciju vina. Vinarija raspolaže sa jednim tehnologom koji rukovodi preradom grožđa i obradom vina.


Impresija - rizling rajnski
IMPRESIJA - rizling rajnski

Vino je slamnato žute boje, izrazitog aromatičnog mirisa i snažnog punog ukusa koji se dugo zadržava u ustima sa prijatnim sadržajem kiselina koje vinu daju svežinu i izbalansiran ukus. Sklad mirisa i ukusa najbolje ćete osetiti ako se služi rashlađeno na temperaturi od 8 do 10oC.

Dobro se slaže sa gustim kremastim sosovima, dimljenom ribom, pastrmkom u kremastom umaku, teletinom, prasetinom, uz italijanska jela, dezertom od kajsije...
Impresija - merlot
IMPRESIJA - merlot

Vino je tamno crvene boje, sortnog mirisa, punog, zaokruženog i elegantnog ukusa, sa lepim mekim taninima. Vrhunski kvalitet i specifičnost ovog vina dolazi do izražaja ukoliko se služi rashlađeno na temperaturi od 16 do 18oC.

Dobro se slaže sa zrelim sirom, crvenim mesom, jelom od govedine i jagnjetine, prženom piletinom, ćuretinom...