Teme sa foruma

Ulje od semena grožđa: šampanjac među uljima za kuvanjeŠtampaj

grapeseed_oil.jpgUlje od semena grožđa "još jedno od ulja za koje većina od nas nikad nije čula" se reklamira kao sledeća zdrava hrana za nastupajuću deceniju. Sa postojanjem još od vremena starog zaveta, ulje semena grožđa je tradicija. Žene u Evropi su ga koristile u svojim kuhinjama, za pripremu obroka svojim porodicama, vekovima. Italijanski imperator Maksimilijan II je ovo ulje smatrao toliko važnim da je 1569. uveo monopol za njegovu proizvodnju.

U skorije vreme, ulje od semena grožđa je postalo neophodnost u Evropi tokom ratova u prošlom veku, usled nedostatka drugih ulja za kuvanje. Danas, najveći kuvari, kakav je Jean Louis Palladin u Vašingtonu, stvaraju kulinarske čarolije sa uljem semena grožđa koje teraju ljude da mu se vraćaju tokom zadnjih 25 godina. Jean George Vongerichten u Njujorku je čak napisao knjigu recepata u kojima se ekskluzivno radi samo sa uljem semena grožđa, ali je svoju preporuku morao da "prebaci" na ulje od repice, zbog nedovoljnog prisustva na tržištu ovog ponovo otkrivenog čudesnog ulja, ulja od semena grožđa.

POREKLO I SASTOJCI U ULJU OD SEMENA GROŽĐA
Danas su vodeće zemlje proizvođači ulja od semena grožđa Italija i Francuska. Nije iznenađujuće, obzirom da su te zemlje prirodni izvori za proizvodnju vina, koja kao prateći proizvod daje kominu, iz koje se proizvodi ulje od semena grožđa. Komina se, uglavnom, sastoji od semenki grožđa, peteljki i kožice, što jesve organska materija, i najčešće se koristi kao kompost, koji se uglavnom ponovo vraća u vinograde. Ovo čini ulje od semena grožđa ekološki čistim proizvodom, koji ne zahteva novu zemlju za uzgajanje, biljke ili vodu za proizvodnju.

Seme grožđa je samo po sebi vrlo čvrsto i sadrži samo 8-12% ulja. To proizvodnju čini vrlo teškom i, na nesreću, to ne dozvoljava hladno ceđenje kao kod drugih uljastih semenki koje sadrže 22-55% ulja. Ipak, posle mnogo istraživanja, u Italiji sada postoje proizvođači koji ekskluzivno proizvode ulje od semena grožđa sa vrlo brižljivo izvedenim, nisko temperaturnim procesom rafinacije u kiseoničkom i okruženju bez svetla, koje čuva vredne sastojke ulja.

Ovo ulje po sebi ima vrlo visok nivo antioksidantnog vitamina E (60-120 mg/100 g), što ga čini vrlo stabilnim. Najvažnije, ulje od semena grožđa je jedno od onih sa najnižim sadržajem zasićenih i najviših po sadržaju esencijalnih masnih kiselina, linoleične kiseline, poznate i kao omega 6. Linoleična kiselina je jedna od esencijalnih masnih kiselina koju ljudsko telo ne može da proizvede i mora biti unošeno kroz hranu. Studije pokazuju da je, na žalost, linoleična kiselina nedovoljno zastupljena u načinu ishrane većine ljudi, što čini da ulje od semena grožđa bude vrlo vredno, sadržeći približno 76% linoleične kiseline!

NAJBOLJE OD SVEGA - STVARNO JE DOBRO ZA KUVANJE!
Lepota ovog ulja je u tome kakav ukus ima i šta možete uraditi sa njim da bi ga uključili u svoju dijetu. Profesionalni kuvari vide ulje od semena grožđa i maslinovo ulje onoliko važno u kuhinji koliko su važni i so i biber. Preporučuju ekstra devičansko maslinovo ulje samo kao završni potez za ukus kod svih mediteranskih recepata i izbegavanje bilo kakvih visokih temperatura koje će uništiti maslinovo ulje i ostaviti gorčinu na ukusu.

To je mesto gde dolazi ulje od semena grožđa kao savršeno ulje za kuvanje - zbog svojih jedinstvenih i raznolikih atributa u kuhinji. Naše čulo ukusa najveći broj ukusa prepoznaje preko masnoća koje se koriste kao prenosioci ukusa. Zato najveći broj nemasnih tipova hrane, praktično, nema nikakav ukus.

Ulje od semena grožđa ima blag ukus oraha koji prenosi ukus hrane. Ovaj blagi ukus vam dozvoljava da ga koristite za bilo koji način kuvanja, a da ne budete ograničeni ukusima ulja. Ono je izuzetan dresing za salate koji se neće zamagliti kad se ohladi i možete ih koristiti direktno iz frižidera. Može se zagrevati do preko 250°C bez dima, prskanja ili ukusa na izgorelo prilikom prženja ili pečenja. Kad se koristi za prženje u dubokom ulju, trajaće dvostruko duže od uobičajenih masnoća za prženje. Dobro se ponaša kod vrlo vlažnih proizvoda, proizvoda sa visokim sadržajem natrijuma, dajući hrskavu hranu bez izraženog ukusa masti. Daje izuzetna začinjena ulja, slažući se jako dobro sa različitim biljkama i začinima. Idealno je kao umak uz hleb umesto butera ili margarina, eliminišući još jedan od izvora zasićenih masti.

VAŽNOST ODGOVARAJUĆEG PAKOVANJA
A sad da malo popričamo o tome kako treba spakovati ovo vredno ulje. Najviše proizvođača će se opredeliti za najjeftiniju varijantu - plastična ili staklenu bocu, što će zadovoljiti samo najniže potrebe, ali ne i zaštititi ulje od štetnih uticaja svetlosti. Ovako pakovana ulja, posle prolaska kroz lanac proizvodnje, distribucije i dugog vremena na policama u radnjama, izložena su štetnim zračenjima ili ultraljubičastom svetlu svo vreme, i mogu biti na ivici da postanu pokvarena do vremena kad stignu u kuhinju. Zato proizvođači treba da vode računa i o ovom aspektu.

Ulje od semena grožđa ne samo da je jestivo ulje, već se koristi i iz mnogo drugih razloga. Zbog visokog nivoa vitamina E i bogatog sadržaja esencijalnih masnih kiselina, ovo ulje se koristi i u kozmetičkoj industriji već dugo vremena, kao nosilac.

Terapeuti masažom će znati kako se lepo upija u kožu, jer je lagano, tečno (konzistencije skoro kao voda), koje neće ostaviti lepljivi film ili neprijatan miris. Ulje od semena grožđa koriste i evropski proizvođači drvenih muzičkih instrumenata za čuvanje skupocenih violina i drugih instrumenata.

NAPOMENA O ISTRAŽIVANJIMA:
Efekti ulja od semena grožđa su proučavani na 56 ljudi i žena od kojih svi imaju HDL ispod 40 mg posle 3 meseca dijete za sniženje lipida.

Rezultati su bili interesantni u tome da dok se težina nije promenila i ukupni holesterol nije značajno varirao, pojavio se statistički značajan pad LDL (lošeg holesterola) sa 146 na 136 mg (-7%).

Još značajniji je bio porast "high-density lipoprotein" holesterola (HDL) sa 31.6 na 36.5 mg. I ovih 13% porasta je statistički značajan rezultat.

U Helsinkiju, u Finskoj, istraživanja na srcu su pokazala da za svaki 1% povećanja HDL imamo 3% smanjenja kod događaja kao što su akutni srčani udari.

Uz to, odnos ukupnog holesterola i HDL je bio smanjen za 15.6%. Upotreba ulja od semena grožđa u svakodnevnoj dijeti definitivno popravlja nivoe i HDL i LDL kod subjekata sa stabilnom težinom i inicijalno niskim nivoima HDL.
Nema postavljenih komentara.

Postavi komentar

Prijavite se da bi postavili komentar.

Ocene

Samo članovi mogu slati ocene.

Prijavite se ili se registrujte.

Nema ocena.